Smażone zielone pomidory: przekąska w styku amerykańskim

2021-03-29
Smażone zielone pomidory: przekąska w styku amerykańskim
Autor: Shutterstock, Shutterstock Smażone zielone pomidory chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku
łatwy
30 min
4

Smażone zielone pomidory to przekąska w styku amerykańskim. Na południu Stanów Zjednoczonych to wręcz kultowe danie. Soczyste pomidory w chrupiącej panierce są przepyszne. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Wszystko dla miłośników sportu taniej! Zajrzyj na Sportisimo kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 4 zielone pomidory, czyli niedojrzałe, po 1 na osobę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej, bielonej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na plastry grubości około 0,5 cm.
  • Plastry pomidora oprószyć wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  • Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać póki gorące, posypane parmezanem, z zieloną sałatą.