Smażone zielone pomidory: przekąska w styku amerykańskim
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smażone zielone pomidory to przekąska w styku amerykańskim. Na południu Stanów Zjednoczonych to wręcz kultowe danie. Soczyste pomidory w chrupiącej panierce są przepyszne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Wszystko dla miłośników sportu taniej! Zajrzyj na Sportisimo kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 4 zielone pomidory, czyli niedojrzałe, po 1 na osobę
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej, bielonej
- olej do smażenia
- 1 łyżka startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na plastry grubości około 0,5 cm.
- Plastry pomidora oprószyć wędzoną papryką, solą i pieprzem.
- Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać póki gorące, posypane parmezanem, z zieloną sałatą.