Smażone uszka drożdżowe z grzybami do zupy grzybowej: pomysł na oryginalne danie wigilijne
2021-03-31
łatwy
35 min
4
Drożdżowe uszka z grzybami jako dodatek do zupy grzybowej - takie połączenie może okazać się wspaniałym urozmaiceniem tradycyjnej wieczerzy wigilijnej.
Zobacz także, jak przygotować tradycyjne uszka do wigilijnego barszczu:
SKŁADNIKI
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 20 dag pieczarek
- duża cebula
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki i pieprzu
- łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki masła
- sól do smaku
- łyżka drożdży
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sparzone, umyte i odcedzone suszone grzyby zalej szklanką wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, odcedź.
- Pokrojoną cebulę zeszklij na łyżce masła.
- Umyte i pokrojone w grube plastry pieczarki smaż z prawdziwkami i przyprawami na pozostałym maśle około 15 minut.
- Dodaj śmietanę, sól, wymieszaj, ostudź.
- Cebulę i grzyby dwukrotnie zmiel.
- Z pozostałych składników przygotuj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Wałkuj placki o grubości 1 cm i szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu, zlepiaj jak zwykłe pierogi.
- Po kilka sztuk smaż w rozgrzanym głębokim oleju, aż będą brązowe jak pączki. Podawaj na ciepło lub na zimno z zupą grzybową.