Smażone uszka drożdżowe z grzybami do zupy grzybowej: pomysł na oryginalne danie wigilijne

miesięcznik Zdrowie
Uszka drożdżowe z grzybami do zupy grzybowej: pomysł na oryginalne danie wigilijne
Autor: Shutterstock Smażone pierożki z ciasta drożdżowego to  ciekawa wariacja na temat klasycznych  uszek
łatwy
35 min
4

Drożdżowe uszka z grzybami jako dodatek do zupy grzybowej - takie połączenie może okazać się wspaniałym urozmaiceniem tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. 

Zobacz także, jak przygotować tradycyjne uszka do wigilijnego barszczu:

SKŁADNIKI

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 20 dag pieczarek
  • duża cebula
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki i pieprzu
  • łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku
  • łyżka drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sparzone, umyte i odcedzone suszone grzyby zalej szklanką wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, odcedź.
  • Pokrojoną cebulę zeszklij na łyżce masła.
  • Umyte i pokrojone w grube plastry pieczarki smaż z prawdziwkami i przyprawami na pozostałym maśle około 15 minut.
  • Dodaj śmietanę, sól, wymieszaj, ostudź.
  • Cebulę i grzyby dwukrotnie zmiel.
  • Z pozostałych składników przygotuj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Wałkuj placki o grubości 1 cm i szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu, zlepiaj jak zwykłe pierogi.
  • Po kilka sztuk smaż w rozgrzanym głębokim oleju, aż będą brązowe jak pączki. Podawaj na ciepło lub na zimno z zupą grzybową.
miesięcznik Zdrowie