Smażone papryczki padrón: przepis na hiszpańskie tapas
2021-03-29
18:51
Smażone papryczki padrón są doskonałe jako przystawka, dodatek do grillowanego mięsa lub pogryzania przy kieliszku wina. Papryczki padrón to ulubione tapas Hiszpanów. Usmażone papryczki padrón je się, chwytając za ogonki.
i
łatwy
15 min
4
SKŁADNIKI
- 250 g papryczek padrón
- 3-5 łyżek oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki dokładnie umyć i osuszyć.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony nieobrany czosnek i smażyć do zeszklenia czosnku.
- Zdjąć czosnek z patelni i dodać papryczki.
- Smażyć na średnim lub mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy papryczki są już miękkie, a ich skórka nieco przypalona, zdjąć z patelni i oprószyć solą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell