Smażone papryczki padrón: przepis na hiszpańskie tapas
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Smażone papryczki padrón są doskonałe jako przystawka, dodatek do grillowanego mięsa lub pogryzania przy kieliszku wina. Papryczki padrón to ulubione tapas Hiszpanów. Usmażone papryczki padrón je się, chwytając za ogonki.
SKŁADNIKI
- 250 g papryczek padrón
- 3-5 łyżek oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki dokładnie umyć i osuszyć.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony nieobrany czosnek i smażyć do zeszklenia czosnku.
- Zdjąć czosnek z patelni i dodać papryczki.
- Smażyć na średnim lub mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy papryczki są już miękkie, a ich skórka nieco przypalona, zdjąć z patelni i oprószyć solą.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell