Smażone kulki z makaronu z serem - przepis na bajeczną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Smażone kulki z makaronu z serem to doskonały sposób na wykorzystanie resztek pysznego makaronu z serem, którego przygotowaliśmy zbyt dużo. To także pomysł na bardzo tanią, łatwą do przygotowania przekąskę.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki domowej roboty makaronu z serem
- 2 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka, rozbełtane
- 1 1/2 szklanki panierki panko
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron z serem schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny, aż się ściągnie.
- Olej rozgrzej na patelni lub we frytkownicy, do temperatury 180ºC.
- Dłońmi albo za pomocą 2 łyżeczek utocz kulki z makaronu z serem.
- Zanurzaj je w rozbełtanych jajkach, a następnie w panierce panko.
- Smaż do zrumienienia, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj posypane szczypiorkiem. Doskonale smakują z sosami: tatarskim, pomidorowym lub czosnkowym.