Smarowidło z wędzonej słoniny lub boczku z czosnkiem: superancki przepis do chleba

Smarowidło do chleba z wędzonej słoniny i czosnku: prosty i superancki przepis
Autor: Shutterstock.com Ciemny chleb posmarowany smarowidłem z wędzonej słoniny lub boczku oraz czosnku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Smarowidło do chleba z wędzonej słoniny lub boczku to ukraiński przysmak. Kiedyś, ale i obecnie dostępny w każdym domu. Tak przygotowane smarowidło nadaje się na kromki chleba, jako omasta do klusek lub gotowanych ziemniaków, jako zasmażki do zup. Oczywiście słonina to czysty tłuszcz. Dlatego warto kanapki podać kiszone ogórki i zieloną cebulę. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wędzonej słoniny lub surowego wędzonego boczku
  • 1-2 główki czosnku, według smaku i upodobań
  • pieprz mielony, suszona papryka słodka i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę lub boczek pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać z łupinki.
  • Słoninę lub boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na przemian z ząbkami czosnku.
  • Do masy dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę papryki. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić, choć moim zdaniem wystarczająco słona jest peklowana słonina, również boczek.
  • Smarowidło przechowywać w lodówce.
  • Smarować na ciemnym chlebie pełnoziarnistym.
  • Podawać z kiszonym ogórkiem i zieloną cebulką. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej