Smakowite pizzerinki z mielonym mięsem: pyszną przekąska na każdą okazję
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pizzerinki z mielonym mięsem, czyli otwarte placki z pysznym farszem, można podać na przyjęciu, można zabrać do pracy. Pizzerinki to przekąska na każdą okazję. Pożywne, pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Jeśli nie chcesz wyrabiać ciasta samodzielnie, możesz kupić gotowe ciasto drożdżowe surowe i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- Nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej pasty paprykowej np. ajvaru
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.
- Po wyrobieniu kulę ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową, posolić, wymieszać na jednorodną masę.
- Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkować ciasto na placek, grubości 1,5 cm. Wyciąć z niego 9 kółek wielkość spodka.
- Na środku każdego kółka położyć kulkę farszu. Zawinąć brzegi do góry, tworząc rodzaj otwartego placka.
- Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć pizzerinki. Należy zachować odstępy między nimi.
- Piec ok. 15-20 minut w temp. 180°C.