Słodko-słona feta. Pyszna przekąska lub dodatek do sałatki

słodko-słona feta
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, efektowną i niebanalną przekąskę, wybierz słodko-słoną fetę. Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki i nie więcej niż kwadrans. To łatwy przepis na fetę w sam raz na sylwestra lub karnawałową imprezę.

Przepis na przekąskę z sera feta

  • To bardzo łatwy przepis na pyszne małe danie ze słoną fetą w roli głównej.
  • Przepis jest również bardzo szybki. Przyrządzenie fety zajmuje góra 15 minut.
  • Na liście składników znajdują się trzy produkty, czyli ser feta, miód i posiekane orzechy.
  • W tym przepisie używa się mieszanki różnych orzechów, ale można zdecydować się na jeden rodzaj. Każdą kostkę fety można obtoczyć w innych orzechach lub migdałach.
  • Przyrządzona w ten sposób feta świetnie smakuje sama. Można ją także wykorzystać jako składnik sałatki lub podać na kromkach chrupiącej bagietki.
  • Słodko-słoną fetę można zaserwować na półmisku, drewnianej desce lub kamieniu.
  • Do tej niebanalnej przekąski można podać suszone lub świeże owoce. Sprawdzą się też dojrzewające szynki, kiełbasa typu chorizo lub włoski boczek pancetta. Feta to również ciekawy składnik deski serów.

SKŁADNIKI

  • 600 g sera feta
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm i nadziać na wykałaczki.
  • Każdą kostkę maczać w miodzie, a następnie w posiekanych orzechach.
  • Układać na półmisku lub estetycznej desce.
  • Podawać od razu.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Anna Szulc-Górska
więcej