Słodko-słona feta. Pyszna przekąska lub dodatek do sałatki
2022-12-23
łatwy
15 min
4
Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, efektowną i niebanalną przekąskę, wybierz słodko-słoną fetę. Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki i nie więcej niż kwadrans. To łatwy przepis na fetę w sam raz na sylwestra lub karnawałową imprezę.
Przepis na przekąskę z sera feta
- To bardzo łatwy przepis na pyszne małe danie ze słoną fetą w roli głównej.
- Przepis jest również bardzo szybki. Przyrządzenie fety zajmuje góra 15 minut.
- Na liście składników znajdują się trzy produkty, czyli ser feta, miód i posiekane orzechy.
- W tym przepisie używa się mieszanki różnych orzechów, ale można zdecydować się na jeden rodzaj. Każdą kostkę fety można obtoczyć w innych orzechach lub migdałach.
- Przyrządzona w ten sposób feta świetnie smakuje sama. Można ją także wykorzystać jako składnik sałatki lub podać na kromkach chrupiącej bagietki.
- Słodko-słoną fetę można zaserwować na półmisku, drewnianej desce lub kamieniu.
- Do tej niebanalnej przekąski można podać suszone lub świeże owoce. Sprawdzą się też dojrzewające szynki, kiełbasa typu chorizo lub włoski boczek pancetta. Feta to również ciekawy składnik deski serów.
SKŁADNIKI
- 600 g sera feta
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm i nadziać na wykałaczki.
- Każdą kostkę maczać w miodzie, a następnie w posiekanych orzechach.
- Układać na półmisku lub estetycznej desce.
- Podawać od razu.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?