Słodko-kwaśna cukinia do obiadu - pyszna jarzynka na ciepło z cukinii i rodzynek

Słodko kwaśna cukinia
Autor: Shutterstock Słodko kwaśna cukinia na dużej patelni.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 filecików anchovies
  • sól i pieprz
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć i pokroić. Czosnek obrać, fileciki pokroić drobno.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cukinię, przyprawić solą i pieprzem, potrząsać patelnią, aż oliwa pokryje wszystkie kawałki cukinii.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę i ocet, przykryć i dusić na niedużym ogniu przez 10 min.
  • Zdjąć pokrywkę, dodać orzechy i rodzynki oraz fileciki anchois, wymieszać. Zwiększyć ogień i podgrzewać przez chwilę, aż sos się zredukuje.
  • W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane posiekaną świeżą miętą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej