Słodko-kwaśna cukinia do obiadu - pyszna jarzynka na ciepło z cukinii i rodzynek
2021-07-10

łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 2 łyżki rodzynek
- 6 filecików anchovies
- sól i pieprz
- świeża mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć i pokroić. Czosnek obrać, fileciki pokroić drobno.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cukinię, przyprawić solą i pieprzem, potrząsać patelnią, aż oliwa pokryje wszystkie kawałki cukinii.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę i ocet, przykryć i dusić na niedużym ogniu przez 10 min.
- Zdjąć pokrywkę, dodać orzechy i rodzynki oraz fileciki anchois, wymieszać. Zwiększyć ogień i podgrzewać przez chwilę, aż sos się zredukuje.
- W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane posiekaną świeżą miętą.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?