Śledzie z kolendrą to hit każdych świąt. Smakują obłędnie
Masz ochotę zamieszać trochę na bożonarodzeniowym stole? Z tym przepisem będzie to łatwe. Zamiast w oleju, przyszykuj aromatyczne śledzie z kolendrą, które cieszą się ogromną popularnością, kiedy już raz się je wypróbuje. Delikatne, aromatyczne i nieco cytrusowe.
i
Śledzie na Boże Narodzenie. Tylko tak
Śledzie w oleju czy occie już ci się przejadły? Mamy na to prosty sposób. Wypróbuj ten przepis na aromatyczne śledzie z kolendrą, które nie tylko niesamowicie smakują, ale również są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie kilka składników.
W Polsce zazwyczaj do śledzi używamy pieprzu, ziela angielskiego czy liścia laurowego. Jednak kolendra świetnie pasuje do ryb. Jej ziarna mają delikatnie cytrusowy smak, który ma nutkę korzenności, a przy okazji jest ciepły i słodkawy. Dzięki temu idealnie przełamuje słoność śledzia i dodaje całości świeżości.
Śledzie z kolendrą. Idealne na Boże Narodzenie
Te śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również sprawdzą się jako ciekawa odskocznia dla codzienności. Mała zamiana może zrobić ogromną różnicę. Jeśli więc mamy wybierać jakie śledzie przygotować na tę wigilię. Te sprawdzą się perfekcyjnie.
Zachwyć się niesamowitym smakiem i aromatem, a już zawsze będzie dokładnie tak przygotowywał śledzie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Idealnie będą prezentowały się na wigilijnym stole.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 100 ml octu 10%
- 200 ml wody
- 2–3 łyżki oleju rzepakowego
- Świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli nasze śledzie są słone, moczymy je w zimniej wodzie przez około 1,5 godziny, zmieniając wodę przynajmniej raz.
- Osuszamy i kroimy na 3 cm kawałki.
- Cebule kroimy w półplasterki.
- W rondelku zagotowujemy wodę, ocet, miód, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i kolendrę (najlepiej lekko utłuczoną).
- W słoiku układamy warstwami: śledzie, cebulę, przyprawy z marynaty.
- Całość zalewamy wystudzoną marynatą.
- Na koniec dodajemy olej.
- Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
- Podajemy posypane świeżą kolendrą.