Śledzie z kaparami
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Śledzie z kaparami to idealne połączenie zimnej Północy z gorącym Południem. Bałtyckie śledzie w zestawie z śródziemnomorskimi kaparami tworzą parę doskonałą. Przepis autorstwa Radosława Surmacza został wyróżniony w konkursie KAPARY DLA PARY.
SKŁADNIKI
- 25 dag śledzi matjas
- 8 kaparów w oleju OLE!
- 5 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej OLE!
- cebula czerwona
- Na sos:
- 1/2 szklanki zalewy z pomidorów
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka miodu
- pieprz
- kilka kaparów do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie i pomidory pokroić w cienkie paski, kapary w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, przelać wrzątkiem na sitku i odsączyć.
- Na sos wymieszać zalewę z pomidorów, oliwę, miód.
- Dodać do sosu cebulę, kapary, pomidory i doprawić pieprzem.
- Śledzie układać warstwami najlepiej w szerokim słoiku, polewać sosem.
- Odstawić do lodówki na około 3 dni. Przed podaniem udekorować kaparami.