Śledzie z kaparami

Śledzie z kaparami
Autor: Shutterstock Śledzie z kaparami to najlepsza przystawka na domową imprezę, czy eleganckie przyjęcie. 
łatwy
20 min
4

Śledzie z kaparami to idealne połączenie zimnej Północy z gorącym Południem. Bałtyckie śledzie  w zestawie z śródziemnomorskimi kaparami  tworzą parę doskonałą. Przepis autorstwa Radosława Surmacza został wyróżniony w konkursie KAPARY DLA PARY

SKŁADNIKI

  • 25 dag śledzi matjas
  • 8 kaparów w oleju OLE!
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie ziołowej OLE!
  • cebula czerwona
  •  
  • Na sos:
  • 1/2 szklanki zalewy z pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżka miodu
  • pieprz 
  • kilka kaparów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie i pomidory pokroić w cienkie paski, kapary w plasterki.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, przelać wrzątkiem na sitku i odsączyć.
  • Na sos wymieszać zalewę z pomidorów, oliwę, miód.
  • Dodać do sosu cebulę, kapary, pomidory i doprawić pieprzem.
  • Śledzie układać warstwami najlepiej w szerokim słoiku, polewać sosem.
  • Odstawić do lodówki na około 3 dni. Przed podaniem udekorować kaparami.