Śledzie z gorczycą: przepis na aromatyczną przekąskę
2021-11-26
łatwy
25 min
4
Brak pomysłu na pyszną przekąskę? Zawsze warto przygotować niezawodnego śledzia. Proponujemy przepis na śledzie z gorczycą. Najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu. Takie śledzie można śmiało zaserwować z każdej odświętnej okazji, świetnie sprawdzą się podczas eleganckiego przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg płatów śledziowych solonych
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu 6%
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dag cebuli
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- 4 łyżeczki gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymocz, pokrój na kawałki i odstaw. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj.
- Cebulę pokrój w paseczki, uduś na oleju.
- Dodaj cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj i razem duś kilka minut.
- Dodaj gorczycę i znów kilka minut gotuj.
- Po wystygnięciu wymieszaj ze śledziami i odstaw w chłodne miejsce.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Zobacz, także przepis na >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU