Śledzie w ziołach: sprawdzony przepis

2021-11-26
Delfina
Śledzie w ziołach
Autor: thinkstockphotos.com Ziołowa zalewa z octem i olejem zmienia śledzie w delikatny przysmak
łatwy
15 min
4

Śledzie w ziołach królują na śląskim stole - nie tylko z okazji świąt. Zalane mieszaniną oleju i octu stają się delikatniejsze niż zwykłe śledzie marynowane lub w oleju. Nie są przesadnie kwaśne, ani słone. Za to są po prostu przepyszne. Sprawdź, jak je przygotować.

 

SKŁADNIKI

  • 3-4 solone filety ze śledzi
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki bazylii
  • 3/4 szklanki mleka
  • listek laurowy
  • ćwierć łyżeczki ziela angielskiego
  • ćwierć łyżeczki skórki z cytryny
  • ćwierć szklanki octu winnego
  • ćwierć szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledzi zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
  • Układać w słoiku razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami, polewając octem.
  • Zalać oliwą i wstawić do lodówki.
  • Śledzie można długo przechowywać w lodówce, ale optymalny czas ich przegryzienia to około 3 dni.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Zobacz koniecznie przepis na przebojowe >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Delfina