Śledzie w ziołach: sprawdzony przepis
2021-11-26
łatwy
15 min
4
Śledzie w ziołach królują na śląskim stole - nie tylko z okazji świąt. Zalane mieszaniną oleju i octu stają się delikatniejsze niż zwykłe śledzie marynowane lub w oleju. Nie są przesadnie kwaśne, ani słone. Za to są po prostu przepyszne. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 3-4 solone filety ze śledzi
- 2 duże cebule
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki bazylii
- 3/4 szklanki mleka
- listek laurowy
- ćwierć łyżeczki ziela angielskiego
- ćwierć łyżeczki skórki z cytryny
- ćwierć szklanki octu winnego
- ćwierć szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledzi zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
- Układać w słoiku razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami, polewając octem.
- Zalać oliwą i wstawić do lodówki.
- Śledzie można długo przechowywać w lodówce, ale optymalny czas ich przegryzienia to około 3 dni.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Zobacz koniecznie przepis na przebojowe >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU