Śledzie podaję tylko z tym sosem. To wyborna przekąska na wigilię i Boże Narodzenie

śledzie w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock Sos do śledzi zrób z tych składników. Ta wersja zachwyca wyśmienitym smakiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie to ryby, które tradycyjnie serwuje się na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto skorzystać z przepisu, który zachwyci każdego wielbiciela tych popularnych ryb. Śledzie w sosie musztardowym to pyszna przekąska na świąteczny stół. Poznajcie prosty przepis na wyborne śledzie w doskonałym sosie o smaku musztardowym.

Jak się robi sos musztardowy do śledzi?

Śledzie to znane i lubiane ryby. Przyrządza się je na różne święta i serwuje bez szczególnych okoliczności. Te dobre i zdrowe ryby zwykle robi się w oleju i cebuli, ale przepis na śledzie w sosie musztardowym bije je na głowę. Aromatyczny dodatek do śledzi przyrządza się łatwo i szybko, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Jego sekretem są dwa składniki. Do przyrządzenia sosu wykorzystuje się dwa rodzaje musztardy – stołową i francuską z całymi ziarnami gorczycy. Do sosu dodaje się także śmietanę o zawartości tłuszczu 18 proc., majonez, miód oraz przyprawy jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz i curry, które świetnie podkręca smak.

Jak zrobić sos do śledzi z musztardy? To prosta i błyskawiczna czynność. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do miseczki i mieszać, aż połączą się w jednolity sos.

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Przepis na śledzie w sosie przyrządzonym na bazie dwóch musztard warto zapisać. Tę doskonałą przekąskę robi się błyskawicznie i z łatwo dostępnych składników. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Śledzie w sosie musztardowym pysznie smakują, kiedy spędzą w lodówce całą noc.

Jak więc przygotować wyborne śledzie w sosie musztardowym? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Do przekąski najlepsze są filety śledziowe w oleju, które wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Nie trzeba ich moczyć w mleku czy specjalnie przygotowywać.

  • 1. krok – pokrojenie filetów ze śledzi na mniejsze kawałki
  • 2. krok – przygotowanie sosu z dwóch musztard i pozostałych składników
  • 3. krok – przełożenie śledzi do sosu musztardowego i schłodzenie ich w lodówce

Co zjeść do śledzia w sosie musztardowym?

Kawałki filetów śledziowych podanych w sosie musztardowym to wyborna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno zrobią wrażenie na gościach podczas wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście można je też robić na domówki i spotkania rodzinne.

Pyszne śledzie w sosie musztardowym można podać same lub z pieczywem. Sprawdzą się też jako dodatek do dań na ciepło. Świetnie smakują z ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem. Taka wersja popularna jest w Szwecji, gdzie śledzie podaje się na tysiąc różnych sposobów.

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych w oleju
  • 1 cebula

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie odcedzić z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm. Przełożyć do większej miski.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do śledzi. Wymieszać.
  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez i dodać śmietanę, obie musztardy i miód. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszać.
  • Sos wlać do śledzi i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Podawać na wigilię i z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej