Śledzie po sułtańsku – wykwintny przepis z miodem i rodzynkami!

Śledzie po sułtańsku
Autor: Shutterstock.com Śledzie po sułtańsku z rodzynkami w pomidorowym sosie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie po sułtańsku zawdzięczają swoją nazwę rodzynkom sułtankom. Może nie trafią na stół żadnego sułtana, ale każdy miłośnik śledzi znad Wisły pokocha te pyszności. Wypróbuj prosty przepis na śledzie z miodem i rodzynkami!

Zalety rodzynek sułtanek. Dlaczego warto dodawać sułtanki do potraw

Rodzynki sułtanki to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska. Są bogate w naturalne cukry, które szybko dodają energii, oraz w błonnik, wspomagający trawienie. Dostarczają cennych minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które wspierają pracę serca i układu nerwowego.

Zawierają również przeciwutleniacze, pomagające chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

SKŁADNIKI

  • 6-8 płatów śledziowych typu matias
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki rodzynek
  • 6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g keczupu łagodnego
  • 200 g keczupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut. 
  • Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku miodem i solą.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej