Śledzie po sułtańsku – wykwintny przepis z miodem i rodzynkami!
Śledzie po sułtańsku zawdzięczają swoją nazwę rodzynkom sułtankom. Może nie trafią na stół żadnego sułtana, ale każdy miłośnik śledzi znad Wisły pokocha te pyszności. Wypróbuj prosty przepis na śledzie z miodem i rodzynkami!
i
Dieta bezglutenowa
Zalety rodzynek sułtanek. Dlaczego warto dodawać sułtanki do potraw
Rodzynki sułtanki to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska. Są bogate w naturalne cukry, które szybko dodają energii, oraz w błonnik, wspomagający trawienie. Dostarczają cennych minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które wspierają pracę serca i układu nerwowego.
Zawierają również przeciwutleniacze, pomagające chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów
SKŁADNIKI
- 6-8 płatów śledziowych typu matias
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki rodzynek
- 6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 300 g keczupu łagodnego
- 200 g keczupu pikantnego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- cukier i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut.
- Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku miodem i solą.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin.