Śledzie po sułtańsku – wykwintny przepis z miodem i rodzynkami!

Śledzie po sułtańsku zawdzięczają swoją nazwę rodzynkom sułtankom. Może nie trafią na stół żadnego sułtana, ale każdy miłośnik śledzi znad Wisły pokocha te pyszności. Wypróbuj prosty przepis na śledzie z miodem i rodzynkami!

Śledzie po sułtańsku

i

Autor: com/ Shutterstock Śledzie po sułtańsku z rodzynkami w pomidorowym sosie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zalety rodzynek sułtanek. Dlaczego warto dodawać sułtanki do potraw

Rodzynki sułtanki to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska. Są bogate w naturalne cukry, które szybko dodają energii, oraz w błonnik, wspomagający trawienie. Dostarczają cennych minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które wspierają pracę serca i układu nerwowego.

Zawierają również przeciwutleniacze, pomagające chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dzięki swojej delikatnej słodyczy doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

SKŁADNIKI

  • 6-8 płatów śledziowych typu matias
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki rodzynek
  • 6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g keczupu łagodnego
  • 200 g keczupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut. 
  • Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku miodem i solą.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...