Śledzie marynowane w syropie klonowym
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Śledzie marynowane w syropie klonowym to oryginalny przepis na śledzie, które zaskoczą twoich gości! Oto przepis na śledzia z aromatycznymi przyprawami. Połączenie słonego i słodkiego jest dość oryginalne, ale naprawdę wyśmienite! Warto się odważyć, bo być może śledź w syropie klonowym stanie się prawdziwym hitem!
Proponujemy także: Śledzie w oleju, Śledzie z mleczem według Magdy Gessler, Śledzie w marynacie korzennej, Śledzie w śmietanie
Lubisz oryginalnie marynowane śledzie? ZOBACZ WIDEO, a w nim inny oryginalny przepis!
Zobacz także inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:
SKŁADNIKI
- śledzie matiasy (250 g)
- cebula cukrowa
- pięć łyżek syropu klonowego
- dwie łyżeczki sosu sojowego
- łyżka ostrej musztardy (najlepiej z Dijon)
- 100 ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy)
- kilka goździków
- 2-3 listki laurowe
- 1-2 gwiazdki anyżu, ewentualnie
- łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy zmieniając ją.
- Mieszamy syrop klonowy z sosem sojowym i musztardą.
- Na suchej patelni prażymy goździki, żeby wydobyć z nich aromat. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka.
- Ryby przekładamy do szklanego naczynia, posypujemy cebulą i zalewamy sosem. Uzupełniamy olejem.
- Śledzie powinny przegryzać się minimum dwie doby.