Śledzie korzenne: tradycyjny przepis na pyszną zakąskę
2022-12-16
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Śledzie korzenne kiedyś były łatwo dostępne, teraz są rzadziej spotykane. Miłośnicy korzennych wyrazistych smaków mogą je jednak przygotować samodzielnie - ma to tę zaletę, że do proponowanej przez nas mieszanki korzennych przypraw mogą dołączyć własne dodatki tworząc indywidualne, niepowtarzalne w smaku śledzie.
SKŁADNIKI
- 6-8 sztuk filetów śledziowych
- pół szklanki oleju
- 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprzu
- 4-5 ziarenek jałowca, gorczycy i kolendry
- 1-2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- cebula drobno posiekana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wsypać do woreczka z gazy, włożyć do słoja i zalać olejem. Pozostawić na kilka godzin w cieple
- Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić jak bardzo są słone, ewentualnie wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny. (Jak moczyć śledzie?) Pokroić ryby na kawałki.
- Wkładać do słoika i zalać olejem. Tak powinny się macerować w chłodzie przez kilka dni.
- Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Zobacz także przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledzie w oleju, Śledzie z mleczem według Magdy Gessler, Śledzie w marynacie korzennej, Śledzie w śmietanie