Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Śledzie korzenne to bardzo prosty sposób na przyrządzenie śledzi. Przełożone przyprawami z domowej spiżarni nabierają interesującego, głębokiego smaku z nutą Orientu. Przed podaniem wystarczy tylko posypać je posiekaną cebulką i potrawa gotowa. Sprawdź, jak przygotować te bardzo smaczne śledzie.
Polecamy również: śledzie w marynacie korzennej i śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie.
Polecamy inne przebojowe przepisy w gwiazdorskiej obsadzie:
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie filetów śledziowych
- olej sałatkowy
- 1 cytryna
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- 6 listków laurowych
- 8 kulek jałowca
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić czy, nie mają ości (jeśli są, należy je usunąć), pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
- Wkładać do słoika partiami, przekładając przyprawami.
- Na koniec zalać olejem. Tak powinny się macerować przez kilka dni.
- Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.