Śledź po francusku. Prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Śledź po francusku to prosty przepis. Do przygotowania dania według tej receptury można wykorzystać gotowe śledzie w oleju. Sam przepis bazuje na sosie ze zmiksowanych gotowanych żółtek, z którym podamy śledzie. Jest bardzo pyszny i łatwy w przygotowaniu.
Proponujemy także przepisy na: śledzie po warszawsku, śledzie z gorczycą oraz śledzie w oleju z musztardą.
SKŁADNIKI
- pół kilograma solonych filetów śledziowych
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 łyżka musztardy
- cebula szalotka
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- cytryna – będzie z niej potrzeba tarta skórka i sok
- do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe namoczyć w mleku ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba je wyjąć i osuszyć. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj.
- Następnie filety układamy w słoju i zalewamy olejem, pozostawiając tak na 5 godzin.
- Ugotowane na twardo jaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy mikserem z musztardą, bardzo drobno posiekaną szalotką, natką, startą skórką cytryny i dodajemy stopniowo pozostały olej. Trzeba ucierać tak długo, aż uzyskamy kremową konsystencję sosu.
- Teraz wyjmujemy z oleju filety śledziowe, układamy je na półmisku i zalewamy sosem. Na końcu danie posypujemy posiekanymi białkami z jajek. Przykrywamy półmisek folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do lodówki.
- I to jest śledź po francusku.