Śledź marynowany w soku cytrynowym

2021-03-29
Shutterstock
Śledź marynowany w soku z cytryn
Autor: Shutterstock Śledź marynowany z plasterkami cytryny  zyskuje na smaku - wzbogaca się o wytrawną ale delikatną nutę cytrusową
łatwy
20 min
4

Śledź marynowany w soku cytrynowym jest delikatny, kwaskowy i niezwykle aromatyczny, dzięki dodanym przyprawom. Taką śledziową przystawkę łatwo przygotować. Pasuje na co dzień i od święta. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym pieczywem, idealnie komponuje się z mocnym alkoholem. Marynowany w soku cytrynowym śledź to świetne poczekadełko dla spragnionych gości. 

SKŁADNIKI

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru lub miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • pół łyżeczki curry
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę.
  • Sok z cytryn wymieszaj z cukrem lub miodem, dodaj curry, papryczkę chili, olej, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Odstaw do lodówki na 2 godziny. 
  • Filety śledziowe wyjęte z wody odsącz na papierowych ręcznikach, następnie zanurz w marynacie, zostaw na 24 godziny w lodówce, od czasu do czasu wymieszaj. 
Shutterstock