Śledź marynowany w soku cytrynowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledź marynowany w soku cytrynowym jest delikatny, kwaskowy i niezwykle aromatyczny, dzięki dodanym przyprawom. Taką śledziową przystawkę łatwo przygotować. Pasuje na co dzień i od święta. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym pieczywem, idealnie komponuje się z mocnym alkoholem. Marynowany w soku cytrynowym śledź to świetne poczekadełko dla spragnionych gości.
SKŁADNIKI
- 8 filetów śledziowych
- 2 cytryny
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru lub miodu
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- pół łyżeczki curry
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę.
- Sok z cytryn wymieszaj z cukrem lub miodem, dodaj curry, papryczkę chili, olej, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Filety śledziowe wyjęte z wody odsącz na papierowych ręcznikach, następnie zanurz w marynacie, zostaw na 24 godziny w lodówce, od czasu do czasu wymieszaj.