Schab w pończosze: przepis na schab suszony dojrzewający

2023-11-28
Joanna Anczura
Schab w pończosze: przepis na schab suszony dojrzewający
Autor: Shutterstock Schab można wykorzystać do przyrządzenia pysznej wędliny - bez wędzenia
średni
60 min
4

Dieta niskokaloryczna

Znasz przepis na schab w pończosze? Czy wiesz, że możesz sam zrobić domową wędlinę, do złudzenia przypominającą szynkę parmeńską? Nie tylko sporo zaoszczędzisz, ale możesz także przyprawić ją według własnego gustu. Zdradzamy sprawdzony przepis.

Co to jest szynka parmeńska?

Surowa, suszona na powietrzu szynka parmeńska (prosciutto) to jedna z najdroższych wędlin. Wyprodukowana z najlepszej wieprzowej szynki, długo dojrzewa na powietrzu. Kiedy jest gotowa, kroi się ją na cieniutkie, przezroczyste plasterki. Jest znakomita i do pieczywa, i jako elegancka przekąska. Podobną wędlinę dojrzewającą możesz zrobić domowym sposobem. Oprócz mięsa potrzebne ci będą: dużo cukru, soli, spora garść przypraw i... czas.

Zobacz także: Szynka parmeńska - co to za wędlina i dlaczego jest taka droga?

Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na domowe wędliny na święta (i na co dzień)

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g schabu środkowego bez kości
  • 1 kg cukru
  • 1 kg soli
  • olej
  • przyprawy:
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • kilka pokruszonych listków laurowych
  • spora szczypta mielonego ziela angielskiego
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek
  • uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę. Pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.
  • Schab wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć schab, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.

  • Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
  • Potem włożyć schab do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.
  • Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Joanna Anczura