Sardynki smażone z czosnkiem i ziołami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Sardynki smażone z czosnkiem i ziołami to pyszna przekąska. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, wypróbujcie ten szałowy przepis znad Morza Śródziemnego.
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Kup online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg drobnych sardynek, świeżych lub mrożonych
- 1 cytryna, tylko wyciśnięty z niej sok
- 8 ząbków czosnku
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sardynki sprawić, oczyścić, dobrze umyć. Ułożyć w naczyniu, spryskać sokiem z cytryny, przełożyć 4 ząbkami czosnku posiekanymi na plasterki, posolić i popieprzyć.
- Pozostałe 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażyć rybki do zrumienienia, czyli około 3-5 minut z każdej strony. Na koniec dodać mieszankę czosnku i ziół i wymieszać. Podgrzewać przez 1 minutę.
- Rybki podawać na grzance z dodatkiem rukoli.