Salceson grzybowy - przepis na smaczny salceson z grzybów
2021-03-31
średni
60 min
4
Salceson w wersji jarskiej? Czemu nie! Jeśli macie to szczęście, że w Waszej okolicy lasy obfitują w grzybowe skarby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Grzybowy salceson to smaczna przystawka lub dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
- pół kilograma świeżych grzybów
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub cielęcego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 kulka jałowca
- 15 g żelatyny lub roślinnego zamiennika (np. Agaru)
- pieprz i sól
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w spore kawałki.
- Na patelnię wlać olej i bardzo mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone grzyby i smażyć aż się zrumienią.
- Do grzybów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili zalać całość połowa bulionu. Dołożyć pozostałe przyprawy i dusić ok. 15 min.
- Żelatynę dodać do reszty bulionu, podgrzać. Gdy całkowicie się rozpuści dodać do grzybów, wymieszać, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do podłużnej formy i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na noc.
- Zamiast formy można użyć plastikowej butelki po wodzie mineralnej. Wystarczy odciąć z niej górną część, wlać wywar z grzybami i wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy salceson się ściśnie ostrożnie przeciąć butelkę i wyjąć z niej potrawę.
- Podawać pokrojony w niezbyt cienkie plastry.