Salceson grzybowy - przepis na smaczny salceson z grzybów

Salceson grzybowy
Autor: Shutterstock Salceson grzybowy to oryginalna bezmięsna przystawka, którą zaskoczysz gości.
średni
60 min
4

Salceson w wersji jarskiej? Czemu nie! Jeśli macie to szczęście, że w Waszej okolicy lasy obfitują w grzybowe skarby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Grzybowy salceson to smaczna przystawka lub dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI

  • pół kilograma świeżych grzybów
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub cielęcego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 kulka jałowca
  • 15 g żelatyny lub roślinnego zamiennika (np. Agaru)
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w spore kawałki.
  • Na patelnię wlać olej i bardzo mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone grzyby i smażyć aż się zrumienią.
  • Do grzybów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili zalać całość połowa bulionu. Dołożyć pozostałe przyprawy i dusić ok. 15 min.
  • Żelatynę dodać do reszty bulionu, podgrzać. Gdy całkowicie się rozpuści dodać do grzybów, wymieszać, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do podłużnej formy i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na noc.
  • Zamiast formy można użyć plastikowej butelki po wodzie mineralnej. Wystarczy odciąć z niej górną część, wlać wywar z grzybami i wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy salceson się ściśnie ostrożnie przeciąć butelkę i wyjąć z niej potrawę.
  • Podawać pokrojony w niezbyt cienkie plastry.