Salceson grzybowy - przepis na smaczny salceson z grzybów

2018-10-27
Salceson grzybowy
Autor: Shutterstock Salceson grzybowy to oryginalna bezmięsna przystawka, którą zaskoczysz gości.
średni
60 min
4

Salceson w wersji jarskiej? Czemu nie! Jeśli macie to szczęście, że w Waszej okolicy lasy obfitują w grzybowe skarby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Grzybowy salceson to smaczna przystawka lub dodatek do kanapek.

Składniki

pół kilograma świeżych grzybów

1,5 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub cielęcego

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 kulka jałowca

15 g żelatyny lub roślinnego zamiennika (np. Agaru)

pieprz i sól

1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w spore kawałki.

Na patelnię wlać olej i bardzo mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone grzyby i smażyć aż się zrumienią.

Do grzybów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili zalać całość połowa bulionu. Dołożyć pozostałe przyprawy i dusić ok. 15 min.

Żelatynę dodać do reszty bulionu, podgrzać. Gdy całkowicie się rozpuści dodać do grzybów, wymieszać, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Przelać do podłużnej formy i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na noc.

Zamiast formy można użyć plastikowej butelki po wodzie mineralnej. Wystarczy odciąć z niej górną część, wlać wywar z grzybami i wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy salceson się ściśnie ostrożnie przeciąć butelkę i wyjąć z niej potrawę.

Podawać pokrojony w niezbyt cienkie plastry.