Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

2021-09-14
Beata Lekszycka
jak-przyrzadzac-rydze-podajemy-3-sprawdzone-przepisy.jpg
Autor: photos.com Rydze to rarytas ceniony na równi z prawdziwkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

SKŁADNIKI

  • 60 dag rydzów
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże, średniej wielkości rydze opłukać, odciąć trzonki, dokładnie osączyć.
  • Masło rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze i smażyć z obu stron na silnym ogniu.
  • Ułożyć na półmisku, osolić i posypać pieprzem. Gotowe!
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Beata Lekszycka