Ryba po królewsku wg siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ryba po królewsku wg siostry Anastazji jest doskonała z pieczywem, jako danie rybne na kolację albo jako samodzielna przekąska na świąteczny stół. Warto ją podać podczas rodzinnych uroczystości.
SKŁADNIKI
- 1 kg płatów rybnych
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 jaja
- 4-5 łyżek bułki tartej
- olej
- pieprz
- sól
- Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 1/2 szkl. octu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty rybne pokroić na części, lekko posolić, popieprzyć. Panierować w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej. Usmażyć z obu stron.
- Cebule pokroić i poddusić na oleju.
- Zalewa. Składniki zalewy zagotować, dodać podduszoną cebulę i całość jeszcze gotować przez ok. 5 min. Przestudzić.
- Na półmisku rybę ułożyć warstwowo na przemian z cebulą. Wierzch polać zalewą.