Rurki z ciasta kruchego nadziewane sałatką - efektowna przystawka na święta!
2021-03-31

łatwy
40 min
6
Rurki z ciasta kruchego nadziewane sałatką to pomysł na niedrogą, łatwą do wykonania i efektowną przystawkę. Można je nadziać ulubioną sałatką - za każdym razem inną, co pozwala na spore urozmaicenie.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 100 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- białko do posmarowania rurek
- do nadziewania: ulubiona sałatka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać jajko i żółtko, pokrojone na drobne kawałki masło i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok. 2 mm, a następnie pokroić na ok. 2-centymetrowe paski.
- Foremki do rurek posmarować tłuszczem, a następnie nawijać na nie paski ciasta.
- Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem i piec 20 minut w temp. 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Po upieczeniu rurki wyjąć i studzić na metalowej kratce. Po ostygnięciu rurki nadziewać ulubioną sałatką.