Rurki z ciasta kruchego nadziewane sałatką - efektowna przystawka na święta!

2021-03-31
Rurki z ciasta kruchego nadziewane sałatką - efektowna przystawka na święta!
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
6

Rurki z ciasta kruchego nadziewane sałatką to pomysł na niedrogą, łatwą do wykonania i efektowną przystawkę. Można je nadziać ulubioną sałatką - za każdym razem inną, co pozwala na spore urozmaicenie.

SKŁADNIKI

  •  1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • białko do posmarowania rurek
  • do  nadziewania: ulubiona sałatka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać jajko i żółtko, pokrojone na drobne kawałki masło i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok. 2 mm, a następnie pokroić na ok. 2-centymetrowe paski.
  • Foremki do rurek posmarować tłuszczem, a następnie nawijać na nie paski ciasta.
  • Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem i piec 20 minut w temp. 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  • Po upieczeniu rurki wyjąć i studzić na metalowej kratce. Po ostygnięciu rurki nadziewać ulubioną sałatką.