Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i mozarellą: efektowna, lekka przystawka

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i mozarellą: efektowna, lekka przystawka
Autor: Shutterstock Delikatne w smaku roladki z cukini przed podaniem należy skropić octem balsamicznym - zyskają wtedy charakter
łatwy
25 min
4

Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami to efektowna, lekka przystawka, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Jej przygotowanie nie jest  trudne, nie potrzeba do tego wielkich umiejętności kulinarnych, a smak i wygląd tego dania zachwyca.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże cukinie
  • ser mozzarella w kulce
  • słoik suszonych pomidorów
  • świeża bazylia
  • papryczki chilli w płatkach
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i wysuszone cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej, z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle, by móc ją łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.
  • Plastry suszonego pomidora kroimy na pół ,a ser mozzarella na małe kawałki.
  • Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, przekładamy serem, kawałkiem suszonego pomidora i listkiem bazylii. Każdą cukinię rolujemy, układamy na wierzchu kawałek suszonego pomidora i spinamy patyczkiem, układamy ma półmisku.
  • Gotowe roladki polewamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej