Rolada szpinakowa z kurczakiem

2021-03-29
Rolada szpinakowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Rolada szpinakowa z kurczakiem na rodzinne uroczystości.
łatwy
45 min
4

Na zimno na rodzinnym spotkaniu furorę zrobi Rolada szpinakowa z kurczakiem.

SKŁADNIKI

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • pieprz biały
  • nadzienie:
  • 250 g serka typu ricotta
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
  • sól
  • ew. ząbek czosnku, świeży koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmroź szpinak.
  • Na patelni na maśle podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj szpinak i całość smaż na niewielkim ogniu, redukując nadmiar wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Po ostudzeniu dodaj mąkę, żółtka, ubite białka, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na grubość 1 cm.
  • Piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu połóż placek na wilgotnej ściereczce.
  • Przygotuj serek, doprawiając go solą, czosnkiem, koperkiem (opcjonalnie) i cytryną.
  • Całą powierzchnię szpinakowego placka posmaruj serkiem, a na wierzch kładź płaty cienko pokrojonego fileta.
  • Całość zwiń ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owiń papierem po pieczeniu i dodatkowo na przykład folią, i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • Podawaj pokrojoną na plastry.
  • Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby