Rolada szpinakowa z kurczakiem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Na zimno na rodzinnym spotkaniu furorę zrobi Rolada szpinakowa z kurczakiem.
SKŁADNIKI
- 450 g szpinaku mrożonego
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- pieprz biały
- nadzienie:
- 250 g serka typu ricotta
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g wędzonego fileta z piersi kurczaka
- sól
- ew. ząbek czosnku, świeży koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmroź szpinak.
- Na patelni na maśle podsmaż posiekany czosnek, a następnie dodaj szpinak i całość smaż na niewielkim ogniu, redukując nadmiar wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Po ostudzeniu dodaj mąkę, żółtka, ubite białka, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na grubość 1 cm.
- Piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu połóż placek na wilgotnej ściereczce.
- Przygotuj serek, doprawiając go solą, czosnkiem, koperkiem (opcjonalnie) i cytryną.
- Całą powierzchnię szpinakowego placka posmaruj serkiem, a na wierzch kładź płaty cienko pokrojonego fileta.
- Całość zwiń ściśle, ale delikatnie w roladę, którą następnie owiń papierem po pieczeniu i dodatkowo na przykład folią, i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Podawaj pokrojoną na plastry.
- Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby