Rolada serowa - znakomite serowe rollsy z chrzanowym farszem

2023-03-24
Roladki serowe
Autor: Shutterstock Roladki serowe
łatwy
30 min
4

Rolada serowa z żółtego sera z nadzieniem z jajek, warzyw, szynki i chrzanu to smaczna przekąska, którą można przygotować na co dzień i od święta. Możesz zrobić jedną dużą roladę, albo kilka mniejszych - wybór należy do ciebie

SKŁADNIKI

  • 300 g sera żółtego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • 150 g szynki w cienkich plasterkach
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, bazylię drobno posiekać.
  • Masło utrzeć z chrzanem, dodać posiekane składniki i wymieszać.
  • Ser rozgrzać w kąpieli wodnej, a gdy zrobi się miękki rozwałkować cienko między dwoma kawałkami folii aluminiowej.
  • Na rozwałkowany ser wyłożyć farsz i ciasno zwinąć roladę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Po schłodzeniu pokroić na 1-centymetrowe plastry.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?

Do przygotowania tego dania możesz też użyć sera, który się trochę zsechł w lodówce, a jeśli chodzi o farsz, możesz też swobodnie modyfikować jego skład.

Redakcja
więcej