Rolada serowa - znakomite serowe rollsy z chrzanowym farszem
2023-03-24
łatwy
30 min
4
Rolada serowa z żółtego sera z nadzieniem z jajek, warzyw, szynki i chrzanu to smaczna przekąska, którą można przygotować na co dzień i od święta. Możesz zrobić jedną dużą roladę, albo kilka mniejszych - wybór należy do ciebie
SKŁADNIKI
- 300 g sera żółtego
- 2 jajka na twardo
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 gałązki bazylii
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 150 g szynki w cienkich plasterkach
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, bazylię drobno posiekać.
- Masło utrzeć z chrzanem, dodać posiekane składniki i wymieszać.
- Ser rozgrzać w kąpieli wodnej, a gdy zrobi się miękki rozwałkować cienko między dwoma kawałkami folii aluminiowej.
- Na rozwałkowany ser wyłożyć farsz i ciasno zwinąć roladę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
- Po schłodzeniu pokroić na 1-centymetrowe plastry.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Do przygotowania tego dania możesz też użyć sera, który się trochę zsechł w lodówce, a jeśli chodzi o farsz, możesz też swobodnie modyfikować jego skład.