Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Rolada marchewkowa z ziołowym twarożkiem to pyszna i zdrowa zakąska. Idealnie pasuje do piwa lub lekkiego wina. Można ją przygotować dzień wcześniej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g marchewki
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 5 jajek
- 300 g twarożku kremowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać startą marchewkę. Smażyć, aż zacznie pachnieć karmelem i nieco straci na objętości.
- Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z odrobiną soli na jednorodną masę, dodawać po 1 łyżce mąki i mieszać. Dodać paprykę i pieprz.
- Marchewkę wymieszać z ciastem, dodać pianę z białek, delikatnie wmieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarować marchewkowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 15 minut. Wyjąć, okryć papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Twarożek utrzeć, dodać posiekane zioła i dobrze wymieszać.
- Blat ciasta marchewkowego posmarować serkiem z ziołami, zwinąć roladę. Zawinąć ciasto w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem pokroić na zgrabne porcje.