Rillettes (rijet) - przepis na luksusowy smalec w stylu francuskim
Rillettes to rodzaj smarowidła z mięciutkich, drobnych kawałków mięsa, które bardzo powoli zostało uduszone w tłuszczu. Rijet pochodzi z kuchni francuskiej i gotowe przypomina nieco pasztet, do smarowania pieczywa bądź grzanek Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste kawałki mięsa, zioła, przyprawy i wino, które po odparowaniu alkoholu pozostawia w rillettes swój smak i aromat. Luksusowy francuski smalec przygotujesz bez problemu samodzielnie.
Rillettes to metoda przyrządzania smarowidła do pieczywa podobna do konfitowania. Mięso na rillettes jest przyprawiane, a następnie wolno gotowane w tłuszczu - w bardzo wolnym tempie przez kilka godzin. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, ale rozpada się łatwo na małe kawałeczki. Po porozdzielaniu go widelcem, zalewa się je tłuszczem, w którym się gotowało, tak by było nim pokryte, a następnie schładza. Pyszne rillettes to francuski wynalazek, luksusowy smalec, wyrabiany nie tylko z wieprzowiny, ale też z kaczki, gęsi, królika czy dziczyzny.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- ok. 1 kg podgardla wieprzowego
- pół szklanki zimniej wody
- szklanka białego wytrawnego wina
- 3 duże liście laurowe
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mięsa pokroić - oddzielając tłuszcz od mięśni.
- Tłuszcz zmielić w maszynce do mięsa, przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać ok. 100 ml wody i powoli podgrzewać żeby go wytopić.
- Do powstałego smalcu wrzucić pokrojone na niewielkie kawałki chude mięso i liście laurowe. Gotować je w tłuszczu na małym ogniu ok. 2 godziny.
- Wyjąć liście laurowe, wlać wino, dodać tymianek, rozmaryn i gotować jeszcze 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie, że można je rozgnieść widelcem.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, wymieszać dokładnie z rozdrobnionym mięsem.
- Masę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do ostudzenia. Poddać słoiki tyndalizacji lub przechowywać w lodówce.