Rewelacyjne smażone roladki z tortilli lub naleśnika z pieczarkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Smażone roladki z tortilli lub naleśnika z pieczarkami to przekąska, która znika ze stołu w oka mgnieniu. Można ją przygotować zarówno z gotowych pszennych tortilli, jak i z domowych naleśników. Wybór należy do was!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3-5 łyżek majonezu
- 3 tortille pszenne lub 3 duże naleśniki
- 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami mleka i 1 szczyptą soli
- bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki przebrać, umyć i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć pieczarki oraz cebulę. Przestudzić.
- Do usmażonych pieczarek dodać majonez, posolić i przyprawić dużą porcją mielonego pieprzu.
- Na tortilli lub naleśniku rozsmarować nadzienie z pieczarek, zwinąć dość ciasny rulon.
- Każdy rulon z obu stron panierować w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.
- Podawać na ciepło lub zimno.