Przystawka z marynowanego łososia [ceviche]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przystawka z marynowanego łososia to idealna propozycja na uroczysty obiad. Chociażby z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia, czy uroczystości rodzinnych, takich jak przyjęcie z okazji chrztu, czy pierwszej komunii świętej. Tę przystawkę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, wymaga jednak doby "przegryzania się" w lodówce. Tradycja marynowania surowych ryb w soku z cytrusów z rozmaitymi dodatkami pochodzi z Peru, gdzie przystawka ta nazywa się ceviche.
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z łososia
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłucz i oczyść filety. Odetnij skórę. Pokrój rybę w ukośne paski grubości ok. 0,5 cm.
- Przełóż łososia do miski. Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim rybę. Koperek posiekaj i również dodaj. Na koniec dołóż musztardę i wymieszaj wszystkie składniki.
- Łososia przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę.