Przystawka z marynowanego łososia [ceviche]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Przystawka z marynowanego łososia
Autor: Shutterstock Przystawka z marynowanego łososia
łatwy
15 min
4

Przystawka z marynowanego łososia to idealna propozycja na uroczysty obiad. Chociażby z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia, czy uroczystości rodzinnych, takich jak przyjęcie z okazji chrztu, czy pierwszej komunii świętej. Tę przystawkę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, wymaga jednak doby "przegryzania się" w lodówce. Tradycja marynowania surowych ryb w soku z cytrusów z rozmaitymi dodatkami pochodzi z Peru, gdzie przystawka ta nazywa się ceviche.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z łososia
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz i oczyść filety. Odetnij skórę. Pokrój rybę w ukośne paski grubości ok. 0,5 cm.
  • Przełóż łososia do miski. Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim rybę. Koperek posiekaj i również dodaj. Na koniec dołóż musztardę i wymieszaj wszystkie składniki.
  • Łososia przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę.
Zuzanna Lubart