Przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego

Przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego
Autor: thinkstockphotos.com Wyrazisty sos serowy z sera pleśniowego doskonale komponuje się z makaronem
łatwy
15 min
4

Sery pleśniowe, takie jak lazur czy gorgonzola, wyróżniają się ostrym, lekko pikantnym smakiem. Stanowią też znakomitą bazę do sosów, które świetnie komponują się z łagodnymi w smaku warzywami, jak brokuły, kalafior czy fasolka szparagowa, albo też rybami i przede wszystkim makaronami. Podajemy przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego.

SKŁADNIKI

  • 200 g dojrzałego sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola, roquefort)
  • łyżka masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml gęstej śmietany
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło stop w rondelku, dodaj pokruszony ser pleśniowy i podgrzewaj, mieszając.
  • Wlej wino i nadal podgrzewaj, wciąż energicznie mieszając, aż ser się rozpuści.
  • Dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie solą.
Anna Ptaszyńska
więcej