Przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sery pleśniowe, takie jak lazur czy gorgonzola, wyróżniają się ostrym, lekko pikantnym smakiem. Stanowią też znakomitą bazę do sosów, które świetnie komponują się z łagodnymi w smaku warzywami, jak brokuły, kalafior czy fasolka szparagowa, albo też rybami i przede wszystkim makaronami. Podajemy przepis na ostry sos serowy z sera pleśniowego.
SKŁADNIKI
- 200 g dojrzałego sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola, roquefort)
- łyżka masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml gęstej śmietany
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło stop w rondelku, dodaj pokruszony ser pleśniowy i podgrzewaj, mieszając.
- Wlej wino i nadal podgrzewaj, wciąż energicznie mieszając, aż ser się rozpuści.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie solą.