Przepis dostałam od cioci z Kaszub. Teraz z wątróbki robię pyszną pastę do chleba i nie tylko

wątrobianka
Autor: Shutterstock Zamiast pasztetu zrób tę pyszną pastę. Kaszubski przepis jest łatwy, a wrażenia smakowe obłędne.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Wątrobianka, czyli pasta z wątróbki, to przysmak z Kaszub. W tym regionie jest znana od lat, ale dopiero od niedawna zdobywa nowych wielbicieli w innych zakątkach naszego kraju. Ten wyborny domowy przysmak z wątróbki zachwyci smakiem, za który odpowiada sposób przygotowania. Poznajcie prosty przepis na kaszubską wątrobiankę, czyli pyszną pastę do chleba.

Czy wątrobianka jest zdrowa?

Wątrobianka to pyszny i aromatyczny dodatek do chleba i nie tylko, który najbardziej znany jest na Kaszubach. Ten regionalny specjał przyrządza się z wątróbki, cebuli, czosnku i przypraw. Pasta jest wyjątkowo dobra, sycąca i dodaje energii.

Chociaż wątrobiankę można kupić w wielu polskich sklepach, warto przygotować ją samodzielnie. W gotowych produktach mogą znaleźć się konserwanty, ulepszacze smaku czy inne nieciekawe składniki. Dlatego domowa wątrobianka jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Składniki, które niezbędne są do jej przygotowania, wyróżniają się zawartością substancji odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie. Wątrobianka jest więc bogata w białko zwierzęce, żelazo, witamin z grupy B, A i D.

Z czego jest zrobiona wątrobianka?

Głównym składnikiem tej kaszubskiej pasty do smarowania jest wątróbka. W tym regionalnym przepisie wykorzystuje się dwa rodzaje wątróbki – drobiową i wieprzową. Niezbędne są także cebule, czosnek, masło i przyprawy. Smak wątrobianki podkręca nie tylko sól i świeżo zmielony pieprz. Przysmak doprawia się także suszonym majerankiem i zmieloną gałką muszkatołową. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.

Jak zrobić wątrobiankę?

Przepis na domową wątrobiankę nie jest skomplikowany. Należy jednak zarezerwować sobie nieco więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość. Warto, ponieważ dzięki specjalnemu sposobowi przygotowania to smarowidło smakuje wyśmienicie.

Jak więc zrobić wątrobiankę w domu? Z tym przepisem przygotowanie prawdziwego przysmaku z Kaszub jest łatwe. Postępując według regionalnej receptury, wątrobianka uda się za pierwszym razem i zachwyci znakomitym smakiem.

  • 1. krok – pokrojenie wątróbki na mniejsze kawałki i sparzenie jej wrzątkiem
  • 2. krok – gotowanie wątróbki w temperaturze 90 stopni C przez 20 minut
  • 3. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, a następnie dodanie wątróbki
  • 4. krok – zmiksowanie składników na pastę i doprawienie
  • 5. krok – przełożenie wątrobianki do słoików i schłodzenie w lodówce

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka.
  • Zlać wrzątkiem, tak aby podroby znalazły się pod wodą. Zagotować i gotować 1 minutę. Odlać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Doprowadzić temperaturę wody do 90 stopni C i gotować 20 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej usuwać pianę z powierzchni wody.
  • Na dużej patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać odcedzoną wątróbkę i doprawić majerankiem. Wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Smażoną wątróbkę z cebulą zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
  • Pastę przełożyć do czystych i suchych słoików, dociskając ją łyżką. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa i jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej