Przekąski z parówek - przepis

2021-03-29
Przekąski z parówek - przepis
Autor: Shutterstock Parówki nadziewane serem i owinięte boczkiem - kaloryczna, ale pyszna przekąska.
łatwy
20 min
4

Przepis na przekąski z parówek może spodobać się tym, którym  znudziły się tradycyjnie gotowane parówki. Tak przygotowane parówki możesz spokojnie zaserwować nawet na domowym party.

Sprawdź też nasz inny przepis na przekąski z parówek: Czeskie utopence, czyli marynowane parówki: przekąska do piwa [przepis]

SKŁADNIKI

  • parówki (w zależności od liczby osób i możliwości)
  • ser żółty, np. gouda
  • plasterki wędzonego boczku (w zależności od wielkości od 1 do 2 plasterków na jedną parówkę)
  • rukola do dekoracji
  • keczup lub musztarda do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój ser w cienkie paseczki.
  • Rozetnij wzdłuż parówki i wypełnij miejsce serem żółtym.
  • Następnie owiń parówkę plasterkiem wędzonego boczku. Aby całość się nie rozpadała, użyj 2-3 wykałaczek.
  • Tak owinięte parówki ułóż obok siebie na blasze. Blachy nie musisz wcześniej niczym natłuszczać.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180º i zapiekaj w nim parówki przez 15-20 minut.
  • Na koniec ułóż je na talerzu i udekoruj rukolą. Parówki możesz podawać z keczupem, musztardą lub innym sosem, w zależności od upodobań.
Redakcja
więcej