Przekąski z parówek - przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na przekąski z parówek może spodobać się tym, którym znudziły się tradycyjnie gotowane parówki. Tak przygotowane parówki możesz spokojnie zaserwować nawet na domowym party.
Sprawdź też nasz inny przepis na przekąski z parówek: Czeskie utopence, czyli marynowane parówki: przekąska do piwa [przepis]
SKŁADNIKI
- parówki (w zależności od liczby osób i możliwości)
- ser żółty, np. gouda
- plasterki wędzonego boczku (w zależności od wielkości od 1 do 2 plasterków na jedną parówkę)
- rukola do dekoracji
- keczup lub musztarda do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój ser w cienkie paseczki.
- Rozetnij wzdłuż parówki i wypełnij miejsce serem żółtym.
- Następnie owiń parówkę plasterkiem wędzonego boczku. Aby całość się nie rozpadała, użyj 2-3 wykałaczek.
- Tak owinięte parówki ułóż obok siebie na blasze. Blachy nie musisz wcześniej niczym natłuszczać.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180º i zapiekaj w nim parówki przez 15-20 minut.
- Na koniec ułóż je na talerzu i udekoruj rukolą. Parówki możesz podawać z keczupem, musztardą lub innym sosem, w zależności od upodobań.