Przekąska z buraków: przepis na eleganckie danie z niedocenianego warzywa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przekąska z buraków też może być wykwintna! Buraki nie kojarzą nam się ani z eleganckim jedzeniem ani z przekąskami. Ot, banalne warzywo na ciepło podawane najczęściej do mielonych kotletów. Nie należy się jednak uprzedzać i warto spróbować nowego smaku.
SKŁADNIKI
- 6-8 małych buraków
- 1 pomarańcza
- 2 garście rukoli
- 10 dag sera rokpol lub roqueforte
- posiekane orzechy włoskie
- garść kiełków rzodkiewki
- ocet balsamiczny czerwony - najlepszy będzie długo sezonowany, który zdążył już trochę zgęstnieć
- łyżka płynnego miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
- Zawiń każdy burak w folię aluminiową, piecz je w temp. 220 st. C przez godzinę.
- Wystudź buraki, obierz i pokrój je na 1/2 centymetrowe półplasterki.
- Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz i otrzyj skórkę od razu na buraczki.
- Pomarańczę obierz nożem, dokładnie skrawając albedo (białą błonkę).
- Wycinaj nożem cząstki owocu spomiędzy błonek, wrzuć do miski z burakami, wyciśnij sok z resztek, które zostały ci w ręku.
- Na płaskim półmisku rozłóż rukolę. Wyłóż na nią buraki z pomarańczą.
- Na wierzch połóż pokruszony ser i grubo posiekane orzechy włoskie.
- Polej sosem i dla ozdoby posyp kiełkami rzodkiewek.