Przekąska z buraków: przepis na eleganckie danie z niedocenianego warzywa

Przekąska z buraków
Autor: Shutterstock Przekąska z buraków
łatwy
20 min
4

Przekąska z buraków też może być wykwintna! Buraki nie kojarzą nam się ani z eleganckim jedzeniem ani z przekąskami. Ot, banalne warzywo na ciepło podawane najczęściej do mielonych kotletów. Nie należy się jednak uprzedzać i warto spróbować nowego smaku.

SKŁADNIKI

  • 6-8 małych buraków
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście rukoli
  • 10 dag sera rokpol lub roqueforte
  • posiekane orzechy włoskie
  • garść kiełków rzodkiewki
  • ocet balsamiczny czerwony - najlepszy będzie długo sezonowany, który zdążył już trochę zgęstnieć
  • łyżka płynnego miodu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
  • Zawiń każdy burak w folię aluminiową, piecz je w temp. 220 st. C przez godzinę.
  • Wystudź buraki, obierz i pokrój je na 1/2 centymetrowe półplasterki.
  • Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz i otrzyj skórkę od razu na buraczki.
  • Pomarańczę obierz nożem, dokładnie skrawając albedo (białą błonkę).
  • Wycinaj nożem cząstki owocu spomiędzy błonek, wrzuć  do miski z burakami, wyciśnij sok z resztek, które zostały ci w ręku.
  • Na płaskim półmisku rozłóż rukolę. Wyłóż na nią buraki z pomarańczą.
  • Na wierzch połóż pokruszony ser i grubo posiekane orzechy włoskie.
  • Polej sosem i dla ozdoby posyp kiełkami rzodkiewek.