Przekąska prowansalska z szynką, serem ricotta i kaparami na cieście francuskim: szybki przepis
Smaczna przekąska prowansalska na cieście francuskim, z serem ricotta, wędzonym łososiem i kaparami, dodającymi daniu pikanterii. Łatwe do przygotowania, smaczne i sycące - dobre jako "podkład" pod alkohol.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie sera ricotta,
- pół czerwonej cebuli,
- 8 plasterków wędzonego łososia,
- 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie,
- garść kaparów,
- świeży tymianek,
- sól i pierz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozwałkowujemy ciasto francuskie i rozkładamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
Cebulę kroimy w cienkie piórka , a łososia na kawałki.
Wierzch ciasta smarujemy serem ricotta, a następnie nakładamy kawałki łosocia, cebuli, posypujemy kaprami.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Boki ciasta powinny być kruche, a wierzch zarumieniony.
Podajemy porcje pokrojone w kwadraty, ewentualnie polane delikatnie glazurą z octu balsamicznego.
Danie świetnie smakuje na zimno, ale także chwilę po wyjęciu z piekarnika, z sałatką z sezonowych warzyw z sosem winegret.