Przekąska prowansalska z szynką, serem ricotta i kaparami na cieście francuskim: szybki przepis

2021-03-29
jak_zrobic_przekaske_prowansalska_z.jpg
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie warto zawsze mieć w lodówce, pomoże szybko przygotować na przykład ciepłą przekąskę dla niespodziewanych gości
łatwy
35 min
4

Smaczna przekąska prowansalska na cieście francuskim, z serem ricotta, wędzonym łososiem i kaparami, dodającymi daniu pikanterii. Łatwe do przygotowania, smaczne i sycące - dobre jako "podkład" pod alkohol.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie sera ricotta,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 8 plasterków wędzonego łososia,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie,
  • garść kaparów,
  • świeży tymianek,
  • sól i pierz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozwałkowujemy ciasto francuskie i rozkładamy na posmarowanej tłuszczem blasze.

    Cebulę kroimy w cienkie piórka , a łososia na kawałki.

    Wierzch ciasta smarujemy serem ricotta, a następnie nakładamy kawałki łosocia, cebuli, posypujemy kaprami.

    Skrapiamy oliwą z oliwek.

    Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Pieczemy ok. 20-25 minut.

    Boki ciasta powinny być kruche, a wierzch zarumieniony.

    Podajemy porcje pokrojone w kwadraty, ewentualnie polane delikatnie glazurą z octu balsamicznego.

    Danie świetnie smakuje na zimno, ale także chwilę po wyjęciu z piekarnika, z sałatką z sezonowych warzyw z sosem winegret.