Przepisy na andrzejkowe przekąski: grillowane roladki z cukinii

2020-10-02
Przekąska na andrzejki: grillowane roladki z cukinii
Autor: Shutterstock Planujesz podać przekąski na ciepło? Wypróbuj grzanki z grillowaną cukinią
łatwy
30 min
4

Cukinia to nie tylko warzywo dobre na obiad, ale także znakomita baza do przystawek. Warto wypróbować przepis na roladki z grillowaną cukinią podawana na chrupiącej grzance. Podajemy je w śródziemnomorskim stylu: z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Goście na imprezie będą zachwyceni!

Składniki

małe cukinie

suszone pomidory w zalewie z oliwy

kawałek pleśniowego sera

rukola

świeże zioła (natka pietruszki, mięta, bazylia)

sól, pieprz

oliwa do skropienia

grzanki z bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż pojawią się na nich brązowe paseczki.

Bagietkę kroimy na kromki, zrumieniamy na złoto w piekarniku.

W każdy plaster cukinii zawijamy kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy kawałek suszonego pomidora.

Roladę kładziemy na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem. Doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Skrapiamy dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia albo tą, w której marynowały się pomidory.