Przepisy na andrzejkowe przekąski: grillowane roladki z cukinii
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Cukinia to nie tylko warzywo dobre na obiad, ale także znakomita baza do przystawek. Warto wypróbować przepis na roladki z grillowaną cukinią podawana na chrupiącej grzance. Podajemy je w śródziemnomorskim stylu: z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Goście na imprezie będą zachwyceni!
SKŁADNIKI
- małe cukinie
- suszone pomidory w zalewie z oliwy
- kawałek pleśniowego sera
- rukola
- świeże zioła (natka pietruszki, mięta, bazylia)
- sól, pieprz
- oliwa do skropienia
- grzanki z bagietki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, smarujemy oliwą i smażymy na patelni grillowej, aż pojawią się na nich brązowe paseczki.
- Bagietkę kroimy na kromki, zrumieniamy na złoto w piekarniku.
- W każdy plaster cukinii zawijamy kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy kawałek suszonego pomidora.
- Roladę kładziemy na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem. Doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Skrapiamy dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia albo tą, w której marynowały się pomidory.