Precelki z żurawiną - przepis na pomysłowe ciasteczka
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Precelki z żurawiną to wspaniały i niebanalny dodatek do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny, nie jest to też skomplikowane. Oto przepis na precelki z żurawiną.
SKŁADNIKI
- 50 g drożdży szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 50 g masła 3 żółtka aromat śmietankowy 500 g mąki ½ łyżeczki kurkumy łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g drobno posiekanej żurawiny DO DEKORACJI: jajko cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej delikatnie mleko i wrzuć do niego pokruszone drożdże. Dodaj łyżkę cukru.
- Masło utrzyj z żółtkami, pozostałym cukrem oraz aromatem śmietankowym.
- Przesianą mąkę wymieszaj z kurkumą, cynamonem i solą.
- Drożdże, masę maślaną i mąkę starannie połącz, dodaj żurawinę, zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na nieduże kawałki, każdy uformuj w wałeczek i zawijaj precelki. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem waniliowym.
- Precelki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posyp żurawiną.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut w temperaturze 150°C.