Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą [przepis]

2021-03-31
Restauracja Focaccia
pory-confit-z-szalotka-talegio-i-czarna-trufla-przepis.jpg
Autor: Restauracja Focaccia Pomysłowa przystawka na każdą okazję
łatwy
70 min
4

Kilka świeżych produktów potrafi wyczarować niezwykłe, wyrafinowane dane. Restauracja Focaccia proponuje oryginalną przystawkę - pory confit z serem taleggio i czarną truflą. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 10 g trufli letniej
  • 100 g pora (biała część)
  • 1 szalotka
  • 1 ziemniak grillowy (100 g)
  • 20 g sera taleggio
  • 1 g tymianku
  • 20 g masła
  • 30 ml bulionu warzywnego
  • 10 g soli
  • 300 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora dusimy wraz z szalotką w maśle w temp. 90 st. C przez 15 minut. Pod koniec dodajemy tymianek i ser, podlać bulionem. Następnie ziemniaki kroimy na cienkie plastry (1 mm), moczymy w wodzie z solą przez 1 godzinę. Osuszamy i smażymy w 180 st. C na złoty kolor. Pora z szalotką, serem i tymiankiem układamy na talerzu. Na górę kładziemy czipsy z ziemniaków. Truflę letnią ścieramy na górę dania.
Restauracja Focaccia