Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą [przepis]
2021-03-31
łatwy
70 min
4
Kilka świeżych produktów potrafi wyczarować niezwykłe, wyrafinowane dane. Restauracja Focaccia proponuje oryginalną przystawkę - pory confit z serem taleggio i czarną truflą. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 10 g trufli letniej
- 100 g pora (biała część)
- 1 szalotka
- 1 ziemniak grillowy (100 g)
- 20 g sera taleggio
- 1 g tymianku
- 20 g masła
- 30 ml bulionu warzywnego
- 10 g soli
- 300 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora dusimy wraz z szalotką w maśle w temp. 90 st. C przez 15 minut. Pod koniec dodajemy tymianek i ser, podlać bulionem. Następnie ziemniaki kroimy na cienkie plastry (1 mm), moczymy w wodzie z solą przez 1 godzinę. Osuszamy i smażymy w 180 st. C na złoty kolor. Pora z szalotką, serem i tymiankiem układamy na talerzu. Na górę kładziemy czipsy z ziemniaków. Truflę letnią ścieramy na górę dania.