Pomidory smażone w cieście - przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pomidory smażone w cieście to pomysł na warzywną przekąskę w amerykańskim stylu. Amerykanie co prawda smażą pomidory zielone, ale naszym zdaniem nie ma ograniczeń, co do koloru. Ważne, by do smażenia wybrać pomidory twarde, o zwartym miąższu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4-5 pomidorów
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka oleju
- pół szklanki wody lub mleka
- sól
- gałka muszkatołowa do smaku
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, żółtek, wody lub mleka oleju i soli zarobić ciasto, dokładnie wyrobić je łyżką, a następnie dodać ubitą pianę z białek. Doprawić ciasto gałka muszkatołową.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dość grube plasterki. Oprószyć solą i pieprzem, można też posypać ulubionymi ziołami - najlepiej świeżymi.
- Krążki pomidorów maczać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Smażone pomidory doskonale smakują z dipem czosnkowym.