Pomidory po meksykańsku - idealna przekąska imprezowa
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Pomidory po meksykańsku to efektowna i bardzo łatwa do przygotowania zdrowa przekąska na imprezę i nie tylko. Kuszą atrakcyjnym wyglądem, smakują wybornie i są łatwe do przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz, gdzie warto iść do sklepu i co kupić:
SKŁADNIKI
- 4 duże pomidory
- opakowanie serka wiejskiego
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu cajeńskiego
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, osuszyć, w każdym wyciąć otwór i wydrążyć łyżeczką. Posolić środek, po czym odwrócić i dobrze osączyć.
- Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść go widelcem - dodając sok cytrynowy, by awokado nie sczerniało, a także serek i śmietanę.
- Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cajeńskim, kolendrą i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dobrze wymieszać i otrzymaną masą nadziać pomidory.
- Podawać posypane świeżą natką lub szczypiorkiem.