Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W sezonie na dynię warto wykorzystać dobrodziejstwa tego warzywa. Placuszki z dyni zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Podajemy je z sosem miętowo-jogurtowym. Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
SKŁADNIKI
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
- 150 g mąki
- 50 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- 3 jajka
- 800 g startej dyni
- sól i pieprz
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 posiekany pęczek mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, cebulę, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
- W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem. Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo-jogurtowym.