Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Delikatne i chrupiące placuszki ziemniaczane, ozdobione plasterkiem aksamitnego, wędzonego łososia i przyprawione chrzanowym dipem to znakomita przekąska na letnie popołudniowe przyjęcia. Jest łatwa w przygotowaniu, a pozostawia niezatarte wrażenie.
SKŁADNIKI
- Placki:
- 0,5 kg mącznych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 200 g wędzonego łososia
- gałązki kopru i kawałki cytryny do ozdoby
- Dip chrzanowy:
- 4-5 łyżek tartego chrzanu
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 20 g posiekanego koperku
- 100 g kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki w niewielkiej miseczce. Naczynie z sosem przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do miski, dodajemy pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość mieszamy, a następnie przekładamy na drobne sitko lub kawałek gazy i dokładnie odciskamy.
- Masę przekładamy do naczynia, rozluźniamy widelcem, dodajemy jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Masa może wyglądać na nieco suchą, ale tak powinno być. Dzięki temu uzyskamy niezwykłą chrupkość placków.
- Rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak, aby pozostała między plackami została przestrzeń. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Upieczone placki możemy włożyć do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, aby nie wystygły, zanim kolejne nie zostaną usmażone.
- Na każdy placek kładziemy plaster wędzonego łososia i odrobinę sosu chrzanowego. Półmisek ozdabiamy gałązkami kopru i ósemkami cytryny.