Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym

2021-03-31
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym
Autor: Archiwum Chrupiące placuszki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym to pyszna i lekka przekąska.
łatwy
45 min
4

Delikatne i chrupiące placuszki ziemniaczane, ozdobione plasterkiem aksamitnego, wędzonego łososia i przyprawione chrzanowym dipem to znakomita przekąska na letnie popołudniowe przyjęcia. Jest łatwa w przygotowaniu, a pozostawia niezatarte wrażenie.

SKŁADNIKI

  • Placki:
  • 0,5 kg mącznych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 200 g wędzonego łososia
  • gałązki kopru i kawałki cytryny do ozdoby
  •  
  • Dip chrzanowy:
  • 4-5 łyżek tartego chrzanu
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 20 g posiekanego koperku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki w niewielkiej miseczce. Naczynie z sosem przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
  • Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do miski, dodajemy pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość mieszamy, a następnie przekładamy na drobne sitko lub kawałek gazy i dokładnie odciskamy.
  • Masę przekładamy do naczynia, rozluźniamy widelcem, dodajemy jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Masa może wyglądać na nieco suchą, ale tak powinno być. Dzięki temu uzyskamy niezwykłą chrupkość placków.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak, aby pozostała między plackami została przestrzeń. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Upieczone placki możemy włożyć do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, aby nie wystygły, zanim kolejne nie zostaną usmażone.
  • Na każdy placek kładziemy plaster wędzonego łososia i odrobinę sosu chrzanowego. Półmisek ozdabiamy gałązkami kopru i ósemkami cytryny.