Piramidki śledziowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Piramidki śledziowe z pomidorem i ogórkiem kiszonym to pomysł na dekoracyjne podanie śledzia na półmisku. W przepisie znajdziecie także przepis na doskonałą, aromatyczną marynatę do śledzi. Można użyć zwykłego śledzia - nie marynowanego uprzednio.
Do układania piramidek śledziowych można użyć także innych dekoracyjnych składników, np. plasterków jabłka, czarnych oliwek, marynowanych pieczarek, papryki konserwowej, korniszonów czy śliwek w occie
Sprawdź także:
Śledzie w pieczonej papryce i oliwie
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
SKŁADNIKI
- PIRAMIDKI
- 1 szklanka mleka do wymoczenia śledzi, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- 4 płaty śledziowe matjasy - duże, ładne i grube
- 2-3 pomidory
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- majonez do dekoracji
- MARYNATA DO ŚLEDZI:
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1ytryna i skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- PIRAMIDKI: Należy je układać bezpośrednio na półmisku, na którym będą stały na stole.
- Pokroić w dość duże grube plastry pomidory i jajko, cebulę i ogórek w cieńsze. Plastry ogórka naciąć do połowy.
- Śledzie pokroić w kwadraty nieco mniejsze do plastrów pomidora. U podstawy każdej piramidki położyć plaster pomidora, na nim plasterek cebulki, na nim plasterek jajka (z żółtkiem). Wierzch jajka udekorować kleksem majonezu.
- Na samej górze położyć plasterek ogórka zawijając podcięte kawałki w przeciwne strony, stawiając ogórka prawie na sztorc.
- MARYNATA: Śledzie wymoczyć w mleku, jeśli są za słone.
Wszystkie przyprawy zmielić, dodać skórkę otartą z połowy cytryny, musztardę, wymieszać z oliwą i wysmarować tym śledzie. Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin, przynajmniej na całą noc.