Piramidki śledziowe

2021-03-29
Dorota Berezowska
Piramidki śledziowe z pomidorem i ogórkiem kiszonym
Autor: Shutterstock Można również ułożyć na chlebie sałatkę śledziową, śledzia, pomidora i jajko
łatwy
20 min
4

Piramidki śledziowe z pomidorem i ogórkiem kiszonym to pomysł na dekoracyjne podanie śledzia na półmisku. W przepisie znajdziecie także przepis na doskonałą, aromatyczną marynatę do śledzi. Można użyć zwykłego śledzia - nie marynowanego uprzednio.

Do układania piramidek śledziowych można użyć także innych dekoracyjnych składników, np. plasterków jabłka, czarnych oliwek, marynowanych pieczarek, papryki konserwowej, korniszonów czy śliwek w occie

Sprawdź także:

Śledzie w pieczonej papryce i oliwie

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Śledzie korzenne z owocami

SKŁADNIKI

  • PIRAMIDKI
  • 1 szklanka mleka do wymoczenia śledzi, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 4 płaty śledziowe matjasy - duże, ładne i grube
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • majonez do dekoracji
  • MARYNATA DO ŚLEDZI:
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1ytryna i skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • PIRAMIDKI: Należy je układać bezpośrednio na półmisku, na którym będą stały na stole.
  • Pokroić w dość duże grube plastry pomidory i jajko, cebulę i ogórek w cieńsze. Plastry ogórka naciąć do połowy.
  • Śledzie pokroić w kwadraty nieco mniejsze do plastrów pomidora. U podstawy każdej piramidki położyć plaster pomidora, na nim plasterek cebulki, na nim plasterek jajka (z żółtkiem). Wierzch jajka udekorować kleksem majonezu.
  • Na samej górze położyć plasterek ogórka zawijając podcięte kawałki w przeciwne strony, stawiając ogórka prawie na sztorc.
  • MARYNATA: Śledzie wymoczyć w mleku, jeśli są za słone.
    Wszystkie przyprawy zmielić, dodać skórkę otartą z połowy cytryny, musztardę, wymieszać z oliwą i wysmarować tym śledzie. Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin, przynajmniej na całą noc.
Dorota Berezowska