Piperade: duszona papryka w pomidorach po baskijsku

2021-03-29
Marta Orzeszyna
Piperade: duszona papryka w pomidorach po baskijsku
Autor: Shutterstock Papryka, cebula i pomidory - cały urok dojrzałego lata - piperade.
łatwy
45 min
4

Piperade - danie inspirowane kolorami z baskijskiej flagi – czerwonym, zielonym i białym, serwuje się często jako dodatek do szynki z Bayonne, sera owczego, mięs i ryb. Do tego czerwone wino.

 

Polecamy: Kuchnia baskijska - Marta Orzeszyna autorka książki "Gra o miłość" o kulinariach francuskich Basków

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć warzywa. Sparzyć pomidory, paprykę przypiec w piekarniku aż jej skórka będzie czarna. Zdjąć skórę z pomidorów i z papryki. Usunąć nasiona z pomidorów i pokroić je w kostkę. Obrać czosnek i cebulę, pokroić na cienkie plasterki. Usunąć gniazda nasienne z papryk i papryczek i pokroić je w paski.
  • Podgrzać 2 łyżki oliwy w garnku (najlepsze do takich potraw są naczynia gliniane lub żeliwne). Dodać cebule i podsmażyć ją około pięciu minut. Następnie dodać paprykę, papryczki, wymieszać i kontynuować gotowanie pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać pomidory, czosnek i resztę oliwy, tymianek, liść laurowy i odrobinę cukru. Wymieszać, dodać soli i pieprzu oraz szczyptę papryki w proszku. Przykryć i pozostawić jeszcze 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu od czasu.
Marta Orzeszyna