Pierwszy raz jadłam je w Stambule. Teraz tureckie placki drożdżowe smażę przynajmniej raz w tygodniu

tureckie placki drożdżowe
Autor: Shutterstock Tym puszystym plackom drożdżowym z Turcji nie można się oprzeć.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Turcja to nie tylko piękne plaże i słoneczna pogoda. Ten kraj ma bogatą, pełną smaków i aromatów kuchnię. Coraz więcej tureckich przepisów podbija nasz kraj. Jednym z przysmaków są puszyste placki drożdżowe. Hamur kizartmasi smakują wyśmienicie, są lekkie jak chmurka i z łatwością można je zrobić w domu. Poznajcie oryginalny przepis na tureckie placki drożdżowe.

Z czego zrobić tureckie placki drożdżowe?

Przepis na wyśmienite drożdżowe placuszki pochodzi ze słonecznej Turcji, ale bez problemu można je zrobić w domu, ponieważ wszystkie niezbędne składniki są do kupienia w naszych sklepach. Często wykorzystuje się je do słodkich wypieków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Są dostępne przez cały rok.

Co jest więc potrzebne, aby usmażyć puszyste placki hamur kizartmasi w domu? Ten turecki przysmak składa się z kilku prostych składników. Lista obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • letnia woda
  • drożdże instant
  • cukier
  • sól
  • olej do smażenia

Jak zrobić tureckie placki drożdżowe?

Przepis na hamur kizartmasi nie jest trudny. Te puszyste placki robi się bardzo łatwo. Należy jednak pamiętać, że powstają z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wodę trzeba podgrzać, ponieważ drożdże lepiej czują się i wyrastają w ciepłym środowisku.

Jak więc zrobić w domu tureckie placki drożdżowe? Hamur kizartmasi to łatwy przepis na znakomity przysmak z Turcji, który zachwyca puszystą konsystencją i delikatnym smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – uformowanie placków drożdżowych i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – usmażenie tureckich placków drożdżowych na patelni

Jak podawać tureckie placki drożdżowe?

Pełne delikatnego smaku placki drożdżowe rodem z Turcji są daniem uniwersalnym i doskonale smakują przez cały dzień. Świetnie komponują się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Tradycyjnie podaje się z konfiturą różaną, morelową lub figową. Równie dobre są z serkiem śmietankowym i hummusem. Można podawać je na śniadanie, na deser lub jako przekąskę. Sprawdzą się też jako dodatek do obiadu, który zastąpi pieczywo.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Letnią wodę przelać do miski. Wsypać cukier, suche drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
  • Wsypać pozostałą mąkę i sól. Wymieszać, a następnie za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na równe kawałki wielkości jajka. Spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na desce. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie każdy placek delikatnie rozciągnąć.
  • Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć na nim placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z ulubioną konfiturą lub serkiem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej