Pierwszorzędny pasztet z warzyw z bulionu - pyszny, niedrogi, zdrowy!

Pierwszorzędny pasztet z warzyw z bulionu - pyszny, niedrogi, zdrowy!
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasztet  z warzyw z bulionu to doskonały pomysł na wykorzystanie jarzyn, które co prawda oddały swój smak zupie, ale cenny błonnik i węglowodany nadal mogą nas karmić. Pasztet można przygotować z warzyw z bezmięsnego bulionu albo z rosołu. Jest  łatwy do przygotowania, ale wymaga doprawienia składnikami bogatymi w smak umami - np.  pomidorami suszonymi, sosem sojowym. Można go wzbogacić w różne, podkręcające smak dodatki - kapary, suszoną żurawinę lub suszone śliwki, pestki słonecznika, orzechy. Nie bójmy się eksperymentów z tym daniem!

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • pół słoika pomidorów suszonych w zalewie, odsączonych
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • bułka tarta do obsypania formy oraz tłuszcz do jej wysmarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa po odcedzeniu i schłodzeniu zmielić.
  • Dodać kaszę, jajka, pokrojone w kawałki pomidory, sos sojowy i wszystkie przyprawy poza solą.
  • Ponownie zmielić, sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.
  • Wymieszać z bułką tartą, włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.
  • Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Schłodzić w lodówce.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej