Pierwszorzędny pasztet z warzyw z bulionu - pyszny, niedrogi, zdrowy!
2021-08-16
łatwy
30 min
6
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasztet z warzyw z bulionu to doskonały pomysł na wykorzystanie jarzyn, które co prawda oddały swój smak zupie, ale cenny błonnik i węglowodany nadal mogą nas karmić. Pasztet można przygotować z warzyw z bezmięsnego bulionu albo z rosołu. Jest łatwy do przygotowania, ale wymaga doprawienia składnikami bogatymi w smak umami - np. pomidorami suszonymi, sosem sojowym. Można go wzbogacić w różne, podkręcające smak dodatki - kapary, suszoną żurawinę lub suszone śliwki, pestki słonecznika, orzechy. Nie bójmy się eksperymentów z tym daniem!
SKŁADNIKI
- 4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- 2 średnie cebule
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- pół słoika pomidorów suszonych w zalewie, odsączonych
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- bułka tarta do obsypania formy oraz tłuszcz do jej wysmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa po odcedzeniu i schłodzeniu zmielić.
- Dodać kaszę, jajka, pokrojone w kawałki pomidory, sos sojowy i wszystkie przyprawy poza solą.
- Ponownie zmielić, sprawdzić smak i ewentualnie dosolić.
- Wymieszać z bułką tartą, włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Schłodzić w lodówce.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki