Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą - wykwintne danie za parę groszy
2022-11-21
łatwy
45 min
6
Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą to danie dla tych, którzy uwielbiają małym kosztem osiągnąć spektakularne efekty. Przyznam się, że ja czasem lubię. W przypadku pierożków z ciasta francuskiego z cebulą najwięcej czasu zajmuje zlepienie rzeczonych pierożków przed pieczeniem. Efekt jest zaskakująco pyszny, a składniki tego dania są niedrogie i łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 kg cebuli
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 60 g masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka, włożyć do garnka lub patelni z grubym dnem, dodać miód i powoli podgrzewać. Dodać olej i masło i smażyć cebulę na bardzo wolnym ogniu, aż się skarmelizuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
- Z latu ciasta wycinać szklanką kółka, na każde nałożyć cebulowy farsz, sklejać pierożki jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
- Wierzch pierożków naciąć i także posmarować mieszaniną jajka z mlekiem. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Zobacz nasze inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego