Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą - wykwintne danie za parę groszy

Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą - eleganckie, pyszne danie za parę groszy
Autor: Shutterstock Pierożki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą to hit za grosze
łatwy
45 min
6

Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą to danie dla tych, którzy uwielbiają małym kosztem osiągnąć spektakularne efekty. Przyznam się, że ja czasem lubię. W przypadku pierożków z ciasta francuskiego z cebulą najwięcej czasu zajmuje zlepienie rzeczonych pierożków przed pieczeniem. Efekt jest zaskakująco pyszny, a składniki tego dania są niedrogie i łatwo dostępne.

SKŁADNIKI

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kg cebuli
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 g masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka, włożyć do garnka lub patelni z grubym dnem, dodać miód i powoli podgrzewać. Dodać olej i masło i smażyć cebulę na bardzo wolnym ogniu, aż się skarmelizuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
  • Z latu ciasta wycinać szklanką kółka, na każde nałożyć cebulowy farsz, sklejać pierożki jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  • Wierzch pierożków naciąć i także posmarować mieszaniną jajka z mlekiem. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Zobacz nasze inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej