Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą - wykwintne danie za parę groszy
      2022-11-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          6
      
    Pierożki z ciasta francuskiego z cebulą to danie dla tych, którzy uwielbiają małym kosztem osiągnąć spektakularne efekty. Przyznam się, że ja czasem lubię. W przypadku pierożków z ciasta francuskiego z cebulą najwięcej czasu zajmuje zlepienie rzeczonych pierożków przed pieczeniem. Efekt jest zaskakująco pyszny, a składniki tego dania są niedrogie i łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- 3 opakowania ciasta francuskiego
 - 1 jajko
 - 1 łyżka mleka
 - 1 kg cebuli
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżki oliwy
 - 60 g masła
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka, włożyć do garnka lub patelni z grubym dnem, dodać miód i powoli podgrzewać. Dodać olej i masło i smażyć cebulę na bardzo wolnym ogniu, aż się skarmelizuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
 - Z latu ciasta wycinać szklanką kółka, na każde nałożyć cebulowy farsz, sklejać pierożki jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
 - Wierzch pierożków naciąć i także posmarować mieszaniną jajka z mlekiem. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
    
    
    
    
Zobacz nasze inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego