Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g ziemniaków gotowanych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
- 80 g mąki
- 20 g masła
- 40 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 pierś kurczaka, pojedyncza
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- sól i pieprz
- 1 żółtko rozkłócone z 1 łyżką wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania farszu. Pierś pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i zrumienić. Dodać czosnek i szpinak, smażyć aż szpinak się zagotuje. Dodać mascarpone i tarty ser, wymieszać. Odstawić na później.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, masło i rozkłócone jajko. Szybko zarobić w miarę gładkie ciasto. Rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka lub kwadraty, każdy rozwałkować cieniej.
- Na każdym kawałku ciasta układać po łyżce farszu, zawinąć brzegi, jak w pierogach. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
- Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut.
- Podawać jeszcze gorące.